10 причини да се откажете от пушенето Причина №7: Младост и красота

Причина №7: Младост и красота

Вярвате ли, че ако спрете да пушите още сега, ще направите много повече за външния вид и красотата си от всички разкрасителни процедури взети заедно? 💋
Истината е, че няма част от тялото ви, която да не е засегната от пушенето, защото отровните вещества, които постъпват в него ежедневно, достигат до всяка клетка на организма.
Лесно можем да различим дългогодишния пушач само като се вгледаме в лицето му. То има сивкав или жълтеникав цвят, кожата е увиснала и набръчкана – особено около очите и устните. 😤
Защо дългогодишните пушачи изглеждат по-възрастни от непушачите?
1. Пушенето причинява стесняване на кръвоносните съдове. Това води до намаляване на притока на кръв и съответно до влошено снабдяване с кислород, което отнема сияйността и блясъка на кожата.
2. Пушенето предизвиква формирането на свободни радикали в кожата. Те от своя страна увреждат колагена, отговорен за нейната еластичност. Така се появяват и многото бръчки.
3. Тютюнопушенето води до изчерпване на необходимите хранителни вещества и витамини в организма, като например витамин С, който е от съществено значение за здравето и мекотата на кожата.
4. Липсата на достатъчно кислород и намаляването на нивото на колаген е и причина за по-бавното и непълно заздравяване на рани.
5. Кожата на лицето на пушачите е много по-тънка поради нарушеното й кръвоснабдяване, което я прави изключително податлива на външни влияния, дехидратация, преждевременно стареене, фини линии и бръчки.
6. И не на последно място не трябва да забравяме, че пушенето увеличава риска от рак на кожата.
И това, за съжаление, не е всичко! 😟
Пушенето повишава риска от всякакви проблеми със зъбите и венците, включително и рак на устната кухина. 😬
Може би дори не предполагате, но пушенето вреди и на косата. То може да предизвика преждевременно побеляване и косопад. И нещо любопитно: Мъжете-пушачи са с два пъти по-голям риск да оплешивеят в сравнение с непушачите. 👴
Тютюнопушенето вреди и на зрението като повишава риска от катаракта, тъй като оказва оксидативен стрес върху лещата на окото. Това заболяване се характеризира с постепенно намаляване на зрението, което може да доведе до пълно ослепяване. 👀
Уважаеми пушачи,💜
ако искате да имате по-малко бръчки, по-добър тен на кожата, по-чисти зъби и венци, по-свеж дъх, по-ясен поглед и по-добро зрение, ако искате да се чувствате и да изглеждате по-млади, по-жизнени и енергични – знаете както трябва да направите!
Големият въпрос, който би трябвало да си зададете, е:
След като много добре знам, че ПУШЕНЕТО ме загрозява и ме състарява преждевременно, защо си го причинявам?
ИМАМ ЛИ НУЖДА ОТ ТОВА🤔
Светла Александрова
🚭 Училище за НЕпушачи