10 причини да се откажете от пушенето Причина №10: От любов към себе си

Причина №10: От любов към себе си

 

Когато се научиш да обичаш всичко у теб, животът ти ще минава в обичане.
Любовта към хората може да те накара да направиш чудеса, за да облекчиш страданията и болката им, любовта към даден човек извисява и ни прави по-добри, по-щастливи и пълноценни. Но най-висшата форма на любов – това е любовта ни към самите себе си. Само ако човек обича и уважава себе си, тогава ще може да даде любов на ближния си и на света.
Веднъж казах на моя съпруг: „Трябва по-често да си казваме, че се обичаме. Отдавна не сме го правили.“ А той, с присъщото си чувство за хумор, ми отговори: „Че аз си го казвам най-редовно!“
Колко често си казваш, че се обичаш? Знаеш ли, че ако си изградиш навика да мислиш и да действаш от тази позиция, никога повече няма да се чувстваш самотен, няма да се притесняваш, че никой не те обича, ще започнеш да си обръщаш повече внимание и да се грижиш по-добре за себе си.
Моите лични наблюдения от многобройните ми разговори, консултации и обучения са, че голяма част от пушачите имат едно общо качество – те не се обичат и не се уважават достатъчно. Някои от тях дори в един момент започват да вярват, че не са достойни, че не заслужават по-добър живот, че пушенето е начин да се самонаказват за това. Срамуват се от децата и близките си, чувстват се виновни и потиснати след поредния неуспешен опит да спрат.
Някои може и да не се съгласят с мен и да кажат, че пушат от много години и не се чувстват по този начин. Но е факт, че ако някога в живота си си запалил/а цигара /и още повече, ако си пушил кутия на ден години наред/, това означава, че изобщо не те е грижа какво причиняваш на тялото си. Защото пушенето, и особено дългогодишното пушене, е едно изтощително физическо и психическо натоварване. Твърде е вероятно да носиш този излишен товар през целия си живот и това извънредно много да ти пречи да растеш и да се развиваш, да бъдеш щастлив и удовлетворен човек.
Ако все още търсиш своята мотивация да спреш да пушиш, направи го от любов. На първо място: към себе си.
Задай си въпроса:
Ако наистина обичам себе си, защо си го причинявам? Нужно ли е да се самонаказвам?
Не се страхувай да експериментираш. Гмурни се възможно най-надълбоко в изучаването на себе си. Само така ще можеш да се опознаеш отблизо, да се приемеш и да се обикнеш. Тогава няма да изпитваш потребност някой друг да те обича, за да потвърди колко си уникален и ценен. Няма да чувстваш недостиг на любов и да се опитваш да запълниш празнотата с никотин, кофеин, алкохол или други „заместители“ на щастието.
Не забравяй, че ако имаш поне една причина да се откажеш от пушенето, можеш да постигнеш невероятен успех!
Пожелавам ти го от сърце!
Светла Александрова
🚭 Училище за НЕпушачи