Защо отказът от пушенето е най-отлаганото събитие в живота на всеки пушач?

Защо отказът от пушенето е най-отлаганото събитие в живота на всеки пушач?

Спомняте ли момента, когато запалихте първата си цигара? Тогава предполагахте ли, че ви предстои да изпушите още хиляди? Колко пъти досега сте опитвали да спрете? И колко пъти сте отлагали? Защо винаги си мислите, че „утре“ е по-подходящият момент от „днес“? Какво ще се промени тогава?

Смятате, че пушенето е въпрос на личен избор Щом е така, защо ви е толкова трудно или дори невъзможно да вземете единственото правилно и разумно решение?
Защо все решавате да спрете да пушите от понеделник, от следващата седмица, догодина по същото време, след празниците, след изпитите, след сватбата, когато забременеете, ако неочаквано се разболеете…?
И това досадно „упражнение“ се повтаря до безкрайност.

Коя според вас е главната причина за отлагането?
а/ „Страхувам се, че ще се проваля /отново/ или че животът ми няма да е приятен без цигари.“
б/ „Не знам точно как да го направя! Толкова пъти опитвах…“
в/ „Това беше едно от най-неприятните ми преживявания!“
г/ „Никой не ми помага. Трябва сам/а да се спасявам.“

Кое от тези оправдания, маскирани като основателни причини за отлагането, си избрахте? Или имате по-дълъг списък? Ще ви кажа какво да направите: отделете няколко скъпоценни минути, седнете някъде на спокойствие и си ги запишете! После скрийте листа на много тайно място и забравете за него! След години, ако случайно го намерите, ще имате повод да се посмеете. Защо ли?

Защото нямате нито една причина да отлагате свободата си! Страхове, грешки, негативни емоции, безпомощност… Всичко това ще изчезне, когато научите цялата истина за отказа от пушенето! И единственото, за което ще съжалявате, е че не сте го направили по-рано.

„Не оставяй днешната работа за утре!“