Най-големият страх, който ви пречи да се избавите от пушенето

Най-големият страх, който ви пречи да се избавите от пушенето

Страховете, които ви пречат да се отървете от цигарите завинаги, са дълбоко скрити, но нанасят големи поражения на психиката ви: страх от неизвестното: “как ще живея без да пуша?“; страх от загуба: „цигарите ще ми липсват, с какво ще ги заместя?“; страх от въображаеми последствия: “страхувам се да не напълнея; да не изпадна в депресия или в нервна криза“… Колкото и да е странно, оказва се, че най-големият ви страх е страхът от провал.

Докато провалът сам по себе си е реален, страхът от него е мисловно състояние. Когато предприемем някакво начинание, ние се надяваме и се борим за успех. Страхуваме се от провали или поне не ги искаме около нас, но всекидневно се сблъскваме с тях в една или друга форма. Всеки се е провалял. Но провалът е относителен. Ако заместите „Провалих се“ с „Научих какво НЕ трябва да правя“ , мисленето е коренно различно. Тоест статусът на провала зависи от нас.

Научете се да гледате положително на провалите. Учете се от тях или ги игнорирайте! Работата не е в това какво се случва с нас, а как реагираме на съответната ситуация. Ето пет типични реакции при първия или поредния неуспешен опит да спрете цигарите:
1. Ругаете го.
2. Отричате го.
3. Отхвърляте го.
4. Оправдавате се.
5. Обвинявате другите.
6. Предавате се.

Всъщност провалът е реален само когато решиш да се предадеш. Тоест – вие определяте резултата. Ето няколко простички неща, които можете да направите, за да избегнете фаталната фраза „напускам фронта“:
1. Гледайте на провала като на събитие, не го приемайте лично.
2. Търсете причините и намерете решение.
3. Преценете възможностите.
4. Запитайте се какво сте научили. И опитайте отново.
5. Не изпадайте в униние! Намерете човек, който може да ви помогне, и споделете с него.

Ето и някои по-сложни неща, които можете да направите, за да предотвратите последната фаза:
1. Създайте нова среда.
2. Култивирайте нови взаимоотношения.
3. Доберете се до нова информация.
4. Изградете нова нагласа на ума.

И не забравяйте най-важното: Винаги е твърде рано да се предадете!

Що се отнася до мен, аз имам само един страх: Страхувам се, че времето ми е ограничено и няма да успея да помогна на всички желаещи да се избавят от пушенето завинаги. Затова, не губете време в съмнения, а действайте!

Хората не се боят от провал; те просто не знаят как да постигнат успех!“