Защо някои хора напълняват, след като спрат да пушат, и как да избегнем това?

Защо някои хора напълняват, след като спрат да пушат, и как да избегнем това?

1. Ако съседката е напълняла, след като е отказала цигарите, това не означава, че същото ще се случи и на вас.
2. Ако вярвате, че пушенето е предпоставка за стройна фигура, защо има дебели пушачи и слаби непушачи?
3. Защо някои бивши пушачи напълняват, а други – не?
Редица проучвания потвърждават, че възвръщането на килограмите е една от главните психологически пречки пред отказването от цигарите. Тази взаимовръзка обаче е сложна. Самият никотин както потиска, така и стимулира апетита, но пушенето предизвиква промени в навиците, които карат хората да похапват по-малко. Освен това вкусът на цигарите в устата прави храната по-безвкусна, което допълнително потиска глада. Разбира се, никой уважаващ себе си лекар не би предписал цигари на пациентите с проблеми в теглото, като се има предвид тяхната силна токсичност.
Малко хора знаят, че в продължение на години един възрастен човек натрупва от 3 до 5 килограма отрови. Детоксикацията на организма е особено важна, но почти винаги пренебрегвана след спиране на пушенето. Ако я правите редовно – вместо да напълнявате, ще компенсирате повишения си апетит с изхвърлените излишни и вредни токсини от тялото си.

Синдромът на отказа от никотина доста наподобява чувството на глад и човек лесно може да ги обърка. Но докато обикновеният глад се задоволява с храна, никотиновият глад никога не може да се задоволи напълно. За да запълнят празнината, в даден момент много пушачи започват да се тъпчат с храна. Митът, че човек напълнява, когато престане да пуши, се дължи на употребата на заместители по време на отказа. А заместителите не улесняват нещата, напротив, само ги усложняват.

Човек пълнее не от това дали пуши или не, а от храната, която яде и от начина на живот, който води. Не е задължително липсата на цигари да се превръща в чревоугодничество – напротив, ако сте решили да помислите за себе си, то на никого не би навредила една природосъобразна и здравословна кухня! Движете се повече, хранете се редовно и качествено, почивайте достатъчно и се радвайте на свободата си.

При всички положения, отказването на цигарите ще възвърне апетита ви, така че ще можете да изпитвате удоволствие от храната, а няма да я използвате като обезболяващо! Удоволствието от добрата храна е една от насладите на живота, а отказването от тютюнопушенето ще допринесе за това удоволствие. Дори да качите малко килограми, рискът за здравето ви ще е много по-малък, отколкото ако продължите да пушите.

Eто ви решението – трябва да се отървете от психическата си зависимост от цигарите, още преди да сте спрели реално да пушите. Ако спрете цигарите с правилната нагласа към тях, никога няма да имате усещане за липса или нужда от заместване. Как ще стане това, ще научат всички участници в интензивен курс за начинаещи непушачи или индивидуално ВИП обучение.

Не позволявайте на въображаемия страх от „няколко килограма повече“ да се превърне в поредното ви оправдание да не се отървете от цигарите!